stalhouderij de zadelhoff bedrijfsuitje met koets

koets rode jacht break stalhouderij de zadelhoff

Dit sportrijtuig met een compact en gedrongen ontwerp is speciaal bedoeld om in het jachtterrein over zand- en grindwegen de meute en jagers te paard te kunnen volgen. Dit forse rijtuig moet dan ook door vier paarden worden getrokken. De bok is hoog gebouwd voor een goed overzicht.

Tekenend voor dit type rijtuig is het sterke onderstel. De bovenkast staat op twee stellen platformvering (Postkoetsvering) en de voor- en achterwagen zijn met een flèche direct aan elkaar verbonden. Door de flèche kunnen de wielen niet doordraaien en om toch een redelijke draaicirkel te kunnen maken zijn de voor- en achterwielen kort op elkaar gezet.

De benaming Sociable wordt aan rijtuigen gegeven waarvan de twee passagiersbanken tegenover elkaar zijn geplaatst en waarbij de instapzijde met een deurtje is afgesloten zodat zand en stof zoveel mogelijk wordt geweerd. Rijtuigen zonder deurtjes behoren tot de categorie Vis-à-Vis.

Onze zeldzame rood zwarte Jacht Break is rond 1850 gebouwd door de firma Kellner & Fils uit Parijs en biedt plaats aan 7 à 8 personen.