stalhouderij de zadelhoff koetsen

caleche stalhouderij de zadelhoff

Dit exclusieve galarijtuig stamt uit het midden van de 18de eeuw. Het verhaal is dat deze koets vernoemd is naar een modieuze dameshoed, genaamd Calèche. De koets heeft een halve, inklapbare leren kap. Tot 1820 hing de kast enkel in C-veren met leren riemen, waarna de ellips veren werden toegevoegd. Onder de bok bevindt zich een opgerold leren voetenkleed dat bedoeld is als bescherming tegen plotseling opkomende regenbuien.

Aanvankelijk werd dit rijtuig door  zowel de eigenaar als de knecht gereden, maar na 1850 werd de Calèche alleen nog door een dienst-koetsier uitgebracht met een  twee-, vier- of zesspan paarden. De Calèche (bij vier- of zesspan) werd ook veel met een postiljon – met koetsier en een postiljon op het linker voorpaard -, of à la Daumont  - zonder koetsier, met twee postiljons op de linkerpaarden - gereden .

In Nederland bestaan er nog maar een aantal Calèches in deze staat. Deze rood zwarte Calèche is gebouwd door de Parijse koetsenbouwer Binder voor de familie Van Loon in Amsterdam. Het is één van onze meest exclusieve open trouwkoetsen en biedt plaats aan 2 tot 4 personen.