stalhouderij de zadelhoff koetsen

Witte rouwkoets - Stalhouderij De Zadelhoff

Aanvankelijk werd een overledene met een draagbaar naar de begraafplaats gebracht. Met de uitbreiding van de steden werden de afstanden echter te groot en werd het vervoer verzorgd met speciaal gebouwde rouwrijtuigen. Al naar gelang het bedrag dat iemand wilde of kon besteden aan de begrafenis bepaalde of de overledene met een eenvoudige of een luxueuze koets met veel houtsnijwerk en draperieën werd weggebracht. Men sprak van ‘diverse klassen van begraven’.

Door de enorme toename van rouwvervoer in het wit, hebben wij in 2010 besloten een van onze zwarte rouwkoetsen een nieuwe uitstraling te geven. De koets en de gordijnen zijn roomwit. Ook de paarden kunnen worden voorzien van witte pluimen en onder roomwitte kleden worden gedekt.

Deze zogenaamde achterlader is gebouwd door de firma Huiskamp uit Winterswijk en is in 2011 gerestaureerd door de firma Neeleman uit Zevenhuizen. De kist kan door middel van een binnenwerk geheel uit het zicht worden vervoerd. Zonder dit binnenwerk heeft de koets een meer open karakter, door de gordijnen en draperieën is de kist deels zichtbaar.