Koetsierskleding
Op onze stalhouderij hebben we voor iedere gelegenheid en voor iedere koets een bijpassend kostuum. Deze kostuums zijn in de meeste gevallen terug te voeren op de oud Engelse gebruiken en geven het geheel een exclusieve uitstraling.
Hieronder vindt u een klein overzicht van een aantal van onze kostuums met een beschrijving.
Onze koetsiers en palfreniers (hulpkoetsiers) dragen een lange donkerblauwe koetsiersjas voorzien van zilveren knopen met ons stalhouderij logo. Hieronder draagt men een crèmekleurige rijbroek en hoge zwarte koetsierslaarzen met bruine kappen.
Onder de jas zit een crèmekleurige plastron welke is voorzien van een plastronspeld, wederom met ons logo. De koetsiers dragen een hoge zwarte hoed en donkerbruine handschoenen. Palfreniers dragen crèmekleurige handschoenen.
In de winter dragen onze koetsiers en palfreniers de standaardkleding, aangevuld met een wollen donkerblauwe cape en een witte sjaal.
Bij extreme kou en wanneer we met de arrenslee rijden maakt de hoge zwarte hoed plaats voor een zwarte bontmuts.
Bij erg warm weer (boven de 25 graden) komt bij onze stalhouderij het welzijn van de koetsiers boven de protocollen. In dat geval verzorgen we de koetsrit dan in zomerkleding.
De zomerkleding bestaat uit een wit overhemd en een zwarte stropdas, soms voorzien van dasspeld. Daarbij dragen we een crèmekleurige rijbroek, hoge zwarte koetsierslaarzen met bruine kappen en hoge zwarte hoed. Koetsiers dragen bij dit geheel donkerbruine handschoenen, palfreniers dragen crèmekleurige handschoenen.
Onze postiljons dragen een korte donkerblauwe rijjas voorzien van twee rijen zilveren knopen met ons logo en zilveren banden op de mouwen en de taille. Hieronder draagt men een crèmekleurige rijbroek en hoge zwarte koetsierslaarzen met bruine kappen. Om het rechter binnenbeen te beschermen wordt over de laars een zogenaamde valse laars getrokken. Onder de rijjas zit een crèmekleurige plastron voorzien van plastronspeld met ons logo. Postiljons dragen een zwarte rijhelm met zilveren band. Crèmekleurige handschoenen maken het geheel af.
Coaches werden in het verleden uitsluitend door de eigenaar of (mannelijke) genodigden gereden. Vandaar dat het kostuum van de koetsier een herenkostuum betreft. Het jacquet van de koetsier bestaat uit een wit overhemd, vest, lange zwarte jas en een zwart of zwartgrijze pantalon. Daarbij draagt met zwarte schoenen, een hoge zwarte hoed en bruine handschoenen.De koetsier draagt daarnaast een schootskleed in de kleur van het rijtuig en een stropdas en pochet in dezelfde kleur om het geheel af te maken.
In de zomer kan, in plaats van de zwarte hoed, ook een grijze hoge hoed gedragen worden. De hulpen gaan gekleed in het standaard palfrenierkostuum.
De koetsier en hulpkoetsier van de Bijenkorfbezorgkoets gaan gekleed in een lange wollen bruine koetsiersjas welke is voorzien van koperen knopen met het bijenkorflogo. Daarbij draagt men een bruine broek en donkere schoenen en een witte sjaal met bruine handschoenen.
Een bezorgerspet met de bedrijfsnaam maakt het geheel af.
De koetsier en hulpkoetsier van de Bolsbezorgkoets gaan gekleed in een lange donkerbruine koetsiersjas met zilveren knopen die voorzien zijn van het Lucas Bols logo. Hieronder draagt men een crèmekleurige rijbroek en hoge zwarte koetsierslaarzen met bruine kappen. Onder de jas zit een crèmekleurige plastron met speld.
Een bezorgerspet met de bedrijfsnaam en bruine handschoenen maken het geheel af.
Links op de foto ziet u een rouwkoetsier voor de volgkoetsen of het kostuum voor een zijloper bij de paarden. De kleding bestaat uit een wit overhemd met zwarte stropdas. Een zwarte pullover. Een lange zwarte koetsiersjas met zilveren knopen. Een zwarte pantalon, zwarte schoenen en zwarte handschoenen. Het geheel wordt afgemaakt met een zwarte hoge hoed.
Midden op de foto ziet u de rouwkoetsier. Kenmerkend voor de koetsier van een rouwkoets is de dwars gedragen steek.
Verder bestaat de kleding uit een wit overhemd met zwarte stropdas. Een zwarte pullover. Een lange zwarte koetsiersjas met zilveren knopen. Een zwarte pantalon en zwarte schoenen. Een rouwkoetsier draagt zwarte handschoenen. Over het geheel kan bij koud weer nog een zwarte wollen cape en een zwarte sjaal gedragen worden.
Rechts op de foto ziet u de voorloper. De voorloper welke de rouwstoet leidt wordt gekenmerkt door de in de lengte gedragen steek.
Het boerenpak bestaat uit een blauwe boerenkiel, een blauwe broek, een rode sjaal, een bijpassende pet en, uiteraard, de gele houten klompen.
Dit is voor ons het ideale boerenpak als we met de boeren platte wagen rijden.
Uiteraard verwachten wij van onze ruiters dat zij gepast en veilig gekleed gaan.
Om voor iedereen goed herkenbaar te zijn als medewerker van stalhouderij De Zadelhoff hebben wij voor herkenbare bedrijfskleding gekozen. Tijdens ons dagelijks werk dragen wij een grijs fleece vest met daaronder een grijs T-shirt of poloshirt.
Hieronder dragen we een zwarte werkbroek en veiligheidsschoenen. Uiteraard hebben we meerdere jassen passend bij het seizoen en een grijze cap behoort eveneens tot de standaarduitrusting.